5 zdravih receptov iz jabolk, ki jih morate poskusiti

  Kategorije: Kuhamo za otroke,
4 min.
06. sep'17

Ste vedeli, da je na svetu toliko sort jabolk, da če bi želeli vsak dan poskusiti eno, bi vam to vzelo več kot 19 let? Jabolko je večnamensko živilo in možnosti obdelave tega super zdravega sadja vas nikoli ne bodo naveličale. Preizkusite naših 5 zdravih receptov iz jabolk, ki ne bodo všeč le otrokom, ampak tudi preostali družini.

Najbolj običajno sadje v naših zemljepisnih širinah je med eksotičnimi vrstami sadja malce podcenjeno. Medtem ko vsebuje več kot 30 mineralnih snovi, med njimi tudi kalcij, fosfor, železo in magnezij. Noben drug plod nima v sebi toliko topnih vlaknin (pektina), ki preprečuje razvoj škodljivih mikroorganizmov.

Jabolka imajo radi tudi naši trije medvedki. Poleti in jeseni je sadje njihova glavna hrana in na krožnikih medvedkov ne manjkajo niti jabolka. Uživanje jabolk pomaga pri zniževanju holesterola in ker imajo nizko vsebnost sladkorja in malo kalorij, so primerno sadje tudi za tiste, ki želijo izgubiti kakšen kilogram. Tudi zato so tako všeč našemu Brunu. :) Recepti z jabolki, ki smo jih izbrali za vas, bodo vašim otrokom zagotovo teknili. Tudi če jabolčka običajno povezujemo s sladkim okusom, nas lahko preseneti jabolčni pire na slan način kot ena izmed različic kaše.

Jabolčno ovseni cookiji

Jabolčno-ovseni cookiji

Sestavine

  • 2 lončka ovsenih otrobov
  • 1 veliko jabolko
  • 1 beli jogurt
  • 1 jajce
  • 1 jušna žlica medu
  • 1 čajna žlica sode bikarbone
  • 1 čajna žlica pecilnega praška
  • 1,5 čajne žlice cimeta
  • malo mleka

Postopek

Umita in olupljena jabolka nastrgajte in zmešajte skupaj z ovsenimi otrobi. V drugo posodo zmešajte med, jogurt, jajce, cimet in malo mleka. Surovine zmešajte in na koncu dodajte pecilni prašek in sodo bikarbono. Jogurtno zmes dodajte k jabolkom z otrobi. Zmes odvzemajte s pomočjo velike žlice in jo polagajte na pekač, obložen s peki papirjem. Oblikujte male polpetke. Pecite približno 20 minut na 180 stopinj. Ko so cookiji pečeni, bi morali biti mehki.

Naš namig: Cookije lahko izboljšate z različnimi semeni (chia, sončnična, lanena ...) ali pa z nasekljanimi lešniki.

Jabolčno skutini muffini

Jabolčno-skutini muffini

Sestavine

  • 100 g polnozrnatih pšeničnih otrobov
  • 50 g ovsenih otrobov
  • 210 g jabolk
  • 250 g mehke skute
  • 1 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 jajce
  • 2 čajni žlici cimeta
  • sneg iz 2 beljakov
  • vanilja

Postopek

Skupaj zmešajte vse suhe surovine. K njim dodajte nastrgano jabolko, skuto, mleko, vodo in jajce. Na koncu vmešajte še sneg iz beljakov. Modelčke za muffine napolnite do polovice in pecite pri 200 stopinjah približno 15 minut.

Jabolčni misliji domači

Domače jabolčne müsli ploščice

Sestavine

  • 1 skodelica ovsenih otrobov
  • 4 jušne žlice jabolčne čežane
  • 1 banana
  • ½ skodelice posušenih sliv
  • ½ skodelice rozin
  • 2 čajni žlici lanenih semen
  • 1 čajna žlica cimeta

Postopek

Ovsene otrobe popecite na suho v ponvi, da porumenijo. V skledi pretlačite banano, dodajte čežano in cimet ter na gladko zmešajte. Dodajte otrobe, lanena semena, na drobno narezano slivo in rozine. Zmes popecite na pekaču s peki papirjem ali pa v silikonskem modelčku za peko. Pecite 30 minut pri 200 stopinjah. Ko se ohladi, maso narežite v obliki ploščic.

Naš namig: Jabolčno otroško čežano preprosto pripravite doma. Potrebovali boste 5 kg jabolk, narezanih na kocke (brez jeder, z lupino) in ½ kg sladkorja. Jabolka kuhajte v pol litra vode in dušite. Ko bodo skuhana, dodajte sladkor. Ko se ohladijo, jih zmiksajte v gladko zmes.

Pirine palačinke nadev jabolko

Pirine palačinke z jabolčnim nadevom

Sestavine

  • 2 lončka pirine moke
  • 4 jabolka
  • 6 dl mleka
  • 1 jajce
  • mleti cimet
  • ščepec soli
  • olje/kokosova mast za cvrtje
  • voda

Postopek

Pripravite testo za palačinke – zmešajte mleko z razžvrkljanim jajcem in postopoma dodajajte pirino moko. Ne pozabite na ščepec soli. Testo popražite na olju na ponvi, z obeh strani. Med tem olupite in nastrgajte jabolka. Podušite jih v posodi z 1 jušno žlico vode, približno 3 minute. Na koncu dodajte cimet. Palačinke napolnite z jabolčno zmesjo in servirajte.

Jabolčni pire

Jabolčno-lečni pire

Sestavine

  • 1 jabolko
  • ½ lončka leče
  • 1 lonček vode
  • 1 jušna žlica olivnega olja
  • 1 manjša čebulica
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlična mlete kumine
  • ½ čajne žlice koriandra
  • ščepec mletega cimeta
  • ščepec soli

Postopek

Vodo nalijte v lonček in dodajte lečo. Počakajte, da zavre in na zmernem ognju kuhajte približno 30 minut. Med tem popražite na drobno nasekljano čebulo, dodajte nastrgano jabolko, česen in ostale začimbe. Dušite na zmernem ognju, dokler se ne zmehča. Počakajte, da se obe zmesi shladita in zmiksajte v gladek pire.

Naš namig: Lečo lahko nadomestite z zelenjavo in eksperimentirate z različnimi okusi kaše za otroke.

Dober tek!