5 nasvetov pediatra: Kako brez odvečnih solz uspavati dojenčka?

  Kategorije: Dojenčki in malčki,
4 min.
21. sep'23

S težavami pri uspavanju dojenčkov se srečujejo številni starši. Kaj vse bi dali, da bi končno dobili kakšen uporaben nasvet za rešitev te težave? Metod za uspavanje dojenčka brez solz in posledičnega razočaranja je veliko, na vsakega dojenčka pa deluje nekaj drugega. Priznani ameriški pediater Harvey Karp je zasnoval pet načel uspešnega uspavanja dojenčkov. Jih boste preizkusili?

Pri majhnih otrocih se vse spreminja s svetlobno hitrostjo, tudi spanec. Kar je veljalo včeraj, ni nujno, da bo tudi danes. Majhni otroci še ne znajo ločiti dneva od noči, to sposobnost pridobijo šele kasneje, in to zahvaljujoč spalnemu hormonu melatoninu. Vzrok za slabo spanje so pri novorojenčkih lahko tudi kolike, ki pestijo približno 20 % novorojenčkov. Nekajurni intenzivni jok, ki jih spremlja, ne muči le dojenčkov, ampak tudi starše.

5 načel doktorja Karpa

Svetovno znani ameriški pediater Harvey Karp, avtor knjige Najsrečnejši dojenček daleč naokoli, pravi, da razlog za dojenčkove kolike tiči v nezadostno razvitem živčnem sistemu. Po njegovo dojenčkom manjka t.i. četrto trimesečje, v katerem bi se lahko sprijaznili s spremembo okolja in bi se hkrati izpopolnil njihov razvoj.

Iz udobja maternice kar naenkrat pridejo v svet poln svetlobe, novih zvokov in vonjev, ki jih še ne poznajo in jih pogosto dojemajo kot nevarne. Ob rojstvu vidijo zelo slabo, kar prav tako ne pripomore k njihovemu občutku varnosti.

Doktor Karp je spisal 5 osnovnih točk, ki pomagajo dojenčkom, da se lažje prilagodijo na dramatično spremembo okolja. Z doslednim upoštevanjem nasvetov boste otrokom ustvarili okolje, ki spominja na obdobje, ko so bili v maminem trebuščku. Izvajati bi jih morali postopoma, enega za drugim. Nekaterim dojenčkom sta dovolj že eden ali dva, nekateri pa bodo potrebovali vseh pet.

Uspavanje dojenčka

Zavijanje in povijanje

Tesno povijanje v odejico ali povijalno odejico z rokami ob telesu pri dojenčkih ustvarja občutek varnosti in spominja na tesen prostor v maternici. Novi dražljaji kdaj pa kdaj dojenčka vznemirijo tudi do te mere, da vas neha zaznavati. Tesno povijanje pa ga po besedah Karpa pripravi na dojemanje novih korakov. Uspe vam lahko tudi tako, da dojenčka položite v gnezdo za spanje, ki posnema položaj dojenčka v trebuščku in omejuje njegove možnosti gibanja – ravno tako kot v maternici.

Ležanje na boku

Tudi bočni položaj spominja na položaj v maternici. Ležanje na hrbtu je za številne otroke neprijetno, saj ga do sedaj niso poznali, v trebuščku so imeli namreč skrčene noge potisnjene k trebuščku. Številne kulture na primer Laponci in Pigmejci svoje cele dneve otroke nosijo v položaju zarodka. Otroci so mirni, se zdravo razvijajo in se v prvi vrsti počutijo varno.

Beli šum

Dojenček v trebuščku posluša bitje srca, šumenje arterij in druge zvoke človeškega telesa. Po prihodu na svet pa kar naenkrat sliši druge zvoke, ki so mu neznani, zato so dojenčki pogosto nemirni in jočejo. Beli šum, ki imitira zvoke v maternici, lahko tudi doma upodobite na različne načine. Sklonite se nad dojenčka tako, da ste od njegovega ušeska oddaljeni največ 6 cm in ga poskusite utišati z intenzivnim »ššššššššššš«. Ko se začne umirjati, znižujte glas.

Enako si lahko pomagate z različno elektroniko – zvokom gospodinjskih aparatov ali prižgane televizije. Na spletu najdete več posnetkov belega šuma, na tržišču pa obstajajo tudi igrače, ki dajejo podoben zvok. Kar ne morete verjeti, da bi nekaj takšnega lahko delovalo? Zagotovo ste tudi vi že kdaj zaspali ob zvoku televizije, ob prižganem pralnem stroju ali med vožnjo v avtomobilu.

Uspavanje dojenčka zavijanje

Zibanje in guganje

Zibanje kot zdravilo za nespečnost so uporabljale že naše stare mame. Za to so primerne otroške zibelke, gugalniki in vozički. Na začetku naj bi bilo zibanje hitro in izrazito. Alternativa za to je ritmično tapkanje po otrokovem hrbtku kot na boben. Zibanje lahko združite z nošenjem v ruti ali nosilki. Tudi vaši gibi pri domačih opravilih ali pa med sprehodom dojenčka prijetno zibajo in nežno tresejo. Druga možnost pa je spet vožnja z vozičkom, na nekatere otroke pa deluje tudi vožnja z avtomobilom.

Sesanje

Dojenčki sesajo svoj prstek že v maternici, saj jih to pomirja. Če se dojenček uspešno doji, se pri uspavanju ne bojte uporabiti dude. Po besedah Karpa naj bi z odvajanjem začeli okoli 4-5 meseca, da se otrok nanjo ne bi navadil.

Vzrok za neustavljiv dojenčkov jok so lahko tudi drugi razlogi, na primer lakota, napihnjenost, refluks ali alergijska reakcija na nekaj, kar je mama pojedla. Najprej izključite te možnosti. K 5 temeljem pridružite še masažo za zdravljenje kolike in dnevno rutino, da bi se dojenček nanjo čimprej navadil. Nagrada za to bo uspavanje brez nepotrebnih solz in miren dojenček in tudi starši.