- ½ manjšega jajčevca
- ½ manjše bučke
- ¼ rdeče paprike
- ¼ zelene paprike
- 1 paradižnik
- ¼ čebule
- 1 strok česna
- 1 vejica timijana
- 1 lovorjev list
- ½ čajne žličke paradižnikovega soka
- ½ čajne žličke sladkorja
- 1 tile trske
- nekaj listkov bazilike
Jajčevec, bučko, zeleno in rdečo papriko ter paradižnik oplaknite in narežite na majhne kocke. Olupite čebulo in česen in ju na drobno nasekljajte. Tako pripravljeno zelenjavo vstavite v parni kuhalnik v zaporedju paradižnik, čebula, česen, bučka, paprika in jajčevec (zaporedje je pomembno zaradi pare, ki prehaja od zgoraj navdzol in tako se bo zelenjava kuhala sorazmerno). V posodo z vodo nalijte vodo do 3. ravni in kuhajte.
Medtem ko se zelenjava kuha na pari, pripravite trsko: file posipajte z moko in počasi pecite na ponvici z malce olivnega olja. Z ene strani trsko popecite, dokler na spodnji strani ne dobi zlate barve. Potem ju obrnite in le malo (le približno 10 sekund) pecite na drugi strani.
Pečico segrejte na 180 °C. Skuhano zelenjavo ocedite in zmešajte s timijanom, lovorjevim listom, paradižnikovim sokom, sladkorjem in olivnim oljem. Maso vstavite v posodo za peko in pecite pri temperaturi 180 °C približno 20 minut. Po dvajsetih minutah na ratatouille položite popečeno trsko in pecite še 8 minut. Ko jed vzamete iz pečice jo pokapljajte z olivnim oljem, posujte z lističi bazilike in servirajte.