Premagajte vročino: 5 načinov, kako v tej poletni vročini zaščititi otroke

5 min.
18. jul'24

Poletje je sinonim za oddih, družinske izlete, piknike v parku, brezskrbne dneve ob bazenu in sproščanje na plaži. Poletni meseci pa so po drugi strani zahtevni, in to predvsem za dojenčke in majhne otroke, ki še ne zmorejo dobro regulirati telesne temperature. Kako otroke zaščititi pred sončarico in dehidracijo in poskrbeti za to, da bodo spomini na poletne dogodivščine prijetni?

Poletna vročina razveseli, vendar tudi namuči. Ne glede na to, ali načrtujete uživati v poletju doma in na domačem vrtu, v mestu ali ob morju, s preživljanjem časa na žgočem soncu ni treba pretiravati. Pri otroci to velja kar dvojno, še posebno ko so še majhni in so odvisni izključno od naše oskrbe. Na kakšen način lahko poskrbite, da se otroci med poletnimi dnevi ne bi pregrevali, vendar vseeno uživali na svežem zraku in soncu?

Otroke oblačite lahkotno

Otroci mlajši od 6 mesecev bi morali biti zaščiteni pred neposrednimi sončnimi žarki, saj njihova koža še ne zmore ustvariti dovolj melanina, ki ščiti pred škodljivimi sončnimi žarki. Za otroke, ki so že dopolnili 6 mesecev, se je še zmeraj najbolje izogibati neposrednemu soncu in je zato na sprehodih nujna uporaba vseh možnih senčnih sredstev. Na voziček ne pozabite namestiti senčnika ali pa ga zaščititi s tetra plenico, otrokom nadenite klobuček s širokim robom, ki bo zaščitil glavo in tudi vrat.

Misliti pa je treba tudi na občutljiv otroški vid. Na tržišču dandanes najdete očala, posebno zasnovana za novorojenčke in majhne otroke, ki zagotavljajo zaščito z UV filtrom 3. in 4. kategorije. Pomembna pa je tudi ustrezna izbira oblačil – otrokom oblačite ohlapna, lahkotna in zračna oblačila, narejena iz bombaža ali lana. S tem se izognete različnim izpuščajem, ki se na občutljivi koži ustvarijo pri stiku z umetnimi materiali.

Poletna vročina otroci

Vir fotografije: Freepik

Hidrirajte, hidrirajte, hidrirajte

Polno dojeni otroci druge tekočine kot je materino mleko, ne potrebujejo, dokler ne začenjajo jesti goste hrane. Med vročim poletjem se bodo morda želeli pogosteje dojiti. Pri otrocih, ki že jedo tudi kašice, velja, da je med posameznimi obroki treba ponuditi tudi manjšo količino vode. Zahvaljujoč temu "triku" bodo otroci ostali hidrirani in se izognili zaprtju.

Naj vas ne prestraši, če bo vaš otroček vodo le malo posrebal. Majhni otroci običajno spijejo le 120-240 ml vode dnevno. Tekočino lahko pijejo iz stekleničke z dudo, malčkom pa lahko nalijete vodo v kozarček s cucljem ali slamico. Toliko tekočine naj bi zaužili otroci različne starosti:

  • novorojenci – 50-75 ml/kg teže
  • dojenčki – 100-140 ml/kg teže
  • otroci od 1. do 3. leta – 80-120 ml/kg teže.

Na neposrednem soncu pa je treba te količine povečati. Strokovnjaki so si enotni, da se vam ni treba obremenjevati s trikratno priporočeno količino, vendar se je pred odhodom na dopust glede tega dobro posvetovati tudi s pediatrom. Med primerno vrsto tekočine spada materino mleko, pitna voda, zelenjavna jušna osnova in zeliščni čaji brez sladil. Izogibajte se sladkanim in gaziranim pijačam, ki lahko organizem še bolj dehidrirajo.

Otrokom privoščite osvežilno kopel

Po dolgem in vročem dnevu je osvežilna kopel odličen način, s katerim vašemu otroku omogočite sprostitev. V banjico nalijte mlačno vodo, ali pa malce hladnejšo vodo kot običajno. Dokazano je, da hladna kopel po dnevu preživetem na vročem zraku znižuje telesno temperaturo in prispeva k mirnejšemu spancu. Pred spanjem lahko uporabite tudi obkladke v obliki brisačk namočenih v mlačni vodi.

Če je mogoče, osvežitev v podobi mlačne kopeli priskrbite otrokom tudi čez dan. Pri tem bodo odlično pomagali bazenčki ali pa različne fontane z možnostjo priklopa na vrtno cev. Ob visokih temperaturah zraka se lahko voda v bazenčku hitro ogreje na neželeno temperaturo, zato vodo pred otrokovim vstopom preverite in jo po potrebi zamenjajte.

Načrtujte dodaten počitek

Vroče vreme organizem dodobra namuči, tako odrasle in tudi otroke. Utrujenost v poletnih dnevih ujame vsakega in pri ohranjevanju stabilne telesne temperature pripomore predvsem spanec. Otroci so lahko aktivnejši med hladnejšimi deli dneva, torej zgodaj zjutraj in pozno zvečer, med tem pa bi si morda želeli počivati. Tega jim ni treba preprečevati in jih po nepotrebnem siliti v aktivnosti, ki jih bodo še bolj izčrpale.

Za doseganje prijetne temperature med spanjem lahko uporabite tudi ventilator. Nikoli pa ga ne nameščajte v bližino posteljic, saj bi lahko povzročili prepih. Otrok med spanjem ne pokrivajte, ali pa jih pokrijte le s tenko tetra pleničko. Zastrite žaluzije in rolete, tudi čez dan – soba bo zahvaljujoč temu ostala prijetno hladna in se zaradi sončnih žarkov ne bo pregrevala.

Poletna vročina očala

Zaščitite otroke pred neposrednim soncem

V tem članku smo sicer že večkrat omenili, pa vendarle – majhnih otrok ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom. Dojenčki mlajši od 6 mesecev svoje temperature ne znajo regulirati, zato je najbolje, da ostanejo v notranjih prostorih, kjer lahko vplivate na temperaturo zraka. Velja, da je sonce najmočnejše med 10. in 16. uro in zato v tem času ne načrtujte aktivnosti na prostem. Pri vožnji v vozičku ali triciklu uporabljajte senčnike, druge zaščite pred soncem in ventilatorje za vozičke, ki poskrbijo za boljše kroženje zraka.

Sonce je vir D vitamina, koži daje lep bronast odtenek in ko sveti, izboljša počutje. Ni pa zmeraj najboljši prijatelj, predvsem kadar gre za majhne otroke. Med poletjem zaščitite najmlajše in tudi sebe in uživajte v poletnih počitnicah odgovorno.