Pomlad na krožniku: okusna in polna vitaminov

  Kategorije: Kuhamo za otroke, Zdravje otroka,
4 min.
13. maj'19

Vreme temu sicer nasprotuje, vendar se poletje neustavljivo približuje in tudi vi verjetno spadate med ljudi, ki v tem času v kuhinji radi eksperimentirajo. Če iščete zdrave in hkrati okusne jedi, ste na pravem mestu. Za vas imamo nekaj receptov, ki so prav ustvarjeni za poletje! V njih bodo uživali otroci, pa tudi njihovi starši.

Recepti, ki smo jih izbrali za vas, so polni pozitive. So okusni, hranljivi, odličnega videza, priprava pa vam bo vzela le malo časa. Tokrat smo za vas izbrali nekaj od vsakega obroka – zajtrk, kosilo in najokusnejšo sladico na svetu. Zanje potrebujete le nekaj živil, zadostoval pa bo le en multifunkcijski kuhinjski robot – kuhalnik in mešalnik v enem Beaba. Na pomoč pokličite tudi male kuharje in začnite. To pa bo zabavno!

Ovsena kaša s sadjem za zajtrk

Spomladanski recepti zajtrk

To ovseno kašo bodo takoj oboževali otroci, pa tudi doječe mamice. Morda ste že slišali, da prav oves zvišuje nastajanje maternega mleka. Čeprav ta teorija ni znanstveno dokazana, jo mnoge mamice potrjujejo. Ovseni kosmiči so na splošno odlična jed za zajtrk, zahvaljujoč temu hitremu receptu pa boste nad njimi še bolj navdušeni.

Sestavine

  • pol skodelice ovsenih kosmičev
  • pol skodelice neslajenega rastlinska mleka
  • četrt skodelice narezane banane
  • četrt skodelice malin
  • četrt skodelice borovnic
  • 1 čajna žlička javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička chia semen

Postopek

Ovsene kosmiče, mleko, banano, javorjev sirup in chia semena vstavite v mešalnik in miksajte dokler se vse sestavine ne povežejo. Dodajte maline in borovnice in jih miksajte le kratek čas. Pustite, da se zmes čez noč v skledici ohladi in jo zjutraj okrasite s sadjem. Tako fermentirana ovsena kaša (čeprav v mleku in ne v vodi) pomaga zajtrk bolje prebaviti, hkrati pa ta proces fermentacije zvišuje vsebnost vseh koristnih hranil, ki se v kosmičih nahajajo.

Metina juha z grahom in bučkami

Spomladanski recepti juha

Zelena juha polna vitaminov bo morda na prvi pogled v otrokovih očeh videti zastrašujoče, vendar z njenim okusom nič ne more enačiti. Priprava te juhe je izredno preprosta in je zahvaljujoč meti in grahu odličnega okusa in vsebuje veliko beljakovin. Lahko jo pripravite tudi kot pire, odličnega okusa pa bo tudi hladna.

Sestavine

  • 2 skodelici narezane bučke
  • 1 in pol skodelice graha
  • nekaj metinih listov

Postopek

Narezano bučko in grah vstavite v parni nastavek, dolijte vodo do 2 ravni in začnite s kuhanjem. Po kuhanju dodajte zelenjavo v mešalnik, dodajte metine liste in vodo, glede na to, kako gosto juho želite imeti. Dobro zmiksajte in za okras dodajte koščke narezane bučke s semeni po okusu.

Testenine s pestom iz kreše

Spomladanski recepti kosilo

Kreša je nekakšen majhen čudež med zelišči. Raste izredno hitro in brez težav jo lahko gojite tudi doma na balkonu ali terasi. Ta nezahtevna rastlina je polna vitaminov A1, B1, B3, B6 in vitaminov C, E in K. V sebi skriva mnogo mineralov, kot so kalij, natrij, fosfor, jod, kalcij in železo. Z žvečenjem kreše se sprošča tudi hormon sreče, serotonin!

Sestavine

  • 1 in pol skodelice polnozrnatih testenin
  • 1 in pol orehov
  • 2 skodelici kreše
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 1 skodelica bazilike
  • 1 stok česna
  • 2 čajni žlički ekstra deviškega olivnega olja
  • pol čajne žličke soli

Postopek

Testenine skuhajte po navodilih v loncu, ali v parnem kuhalniku Beaba tako, da jih vstavite v nastavek za testenine, dolijte vodo do 3. ravni in dodajte pol skodelice vode neposredno k testeninam. Pesto pripravite v nastavku za paro popolnoma preprosto – krešo vstavite v parni nastavek , dolijte vodo na 2. raven in ko bo skuhana, jo skupaj nasekljanimi orehi vstavite v mešalnik. Dodajte vse ostale sestavine in dobro zmešajte. Nato skupaj zmešajte pesto s testeninami in pred serviranjem dodajte sveže paradižnike in po želji tudi sir.

Slasten sladoled iz avokada in kokosa

Spomladanski recepti sladoled

Ste že poskusili narediti sladoled v udobju doma? Ta izjemen sladoled iz avokada in kokosa je zahvaljujoč kremni sestavi obeh surovin izjemno hiter in preprost za izdelavo. Avokado in kokos vsebujeta neverjetno količino vitaminov in mineralov in sta popoln vir zdravih rastlinskih maščob. Velik plus tega sladoleda ni le okus, ampak tudi njegova čudovita zelena barva, ki je pri sladoledih, za razliko od drugih jedi, privlačna tudi otrokom.

Sestavine

  • 2 skodelici olupljenega in narezanega avokada
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 1 pločevinka kokosove kreme
  • četrt skodelice medu

Postopek

Kokosovo kremo (ki je gostejša kot kokosovo mleko) postavite čez noč v zamrzovalnik. Avokado in limonin sok zmiksajte v kremno zmes, dodajte zmrznjeno kokosovo kremo in znova zmiksajte. Zmes vstavite v posodo v predelne posodice in za kakšno uro postavite v zamrzovalnik. Pred serviranjem lahko zmes ponovno zmiksate, da bi dosegli popolno teksturo sladoleda. Sladoled vstavite v skledice in ga okrasite z litki mete ali nastrganim kokosom.

Kaj pravite, starši, boste poskusili? Lahko vam zagotovimo, da si bo po vsaki jedi cela družina oblizovala prste, zato boste po teh najljubših receptih pripravljali znova in znova. Želimo vam okusen preostanek pomladi in še lepše poletje!