Je oktober, neuradni mesec buč! Trgovine in trgi so polni buč različnih barv, velikosti in oblik. Mnogi imate do buč predsodke, čas pa je že, da se jih znebite. Buča v kuhinji že dolgo ni več le prikuha brez okusa iz šolske jedilnice. Dajte ji možnost in razveselite sladokusne jezičke cele družine.
Morda vas bo presenetilo, vendar se buča, enako kot lubenica, uvršča med sadje. Poznamo več kot 45 sort buč, ki se razlikujejo po barvah in oblikah ter tudi po svojem okusu. Bučo tvori do 90 % vode, zahvaljujoč čemur je nizkokalorična – 100 gramov buče vsebuje le 26 kalorij, kar je manj kot polovica žličke medu.
Zato je buča idealno živilo za tiste, ki ohranjajo svojo linijo in tudi za otroke. Buča namreč vsebuje vitamine A, B1, B2, C in minerale selen, kalij, magnezij, kalcij, železo, cink in druge. Ste mnenja, da vaši otroci pa buče nikakor ne bodo hoteli jesti? Napaka! Naši slastne jedi bodo navdušile okušalne brbončice tudi tistih najbolj izbirčnih otrok.
Bučne palačinke
Se palačinke pogosto znajdejo na vašem jedilniku? Za spremembo preizkusite jesensko verzijo iz buče. Bučne palačinke so prav ustvarjene za dolga jutra med vikendi, pripraviti pa vam jih lahko pomagajo tudi otroci. Zmešati vse sestavine zagotovo ne bo težava, hkrati pa bodo jim bodo zaradi tega še bolj teknile.
Sestavine
- 200 g bučnega pireja
- skodelica ovsene moke
- skodelica mleka
- 1 jajce
- ½ vrečke pecilnega praška
- 1 čajna žlička cimeta
- ½ čajne žličke mletih klinčkov
- javorjev sirup
- 2 žlici masla
Bučni pire zmešajte z mlekom, jajcem in maslom in dodajte suhe sestavine. Mešajte, dokler ne dobite mase testa. To bo gostejše kot pri klasičnih palačinkah, vendar takšno mora biti. Na ogreto ponev vlijte eno manjšo zajemalko testa (velikost palačink je poljubna). Palačinke obrnite takrat, ko se na površini testa začnejo tvoriti mehurčki. Na drugi strani jih pecite le nekaj trenutkov. Pripravljene bučne palačinke prelijte z javorjevim sirupom, dodajte sezonsko sadje po vašem okusu, nasekljane oreščke in ponudite.
Sladek bučni kruhek s skutno kremo
Ni vsak kruh enak drugemu. Dokaz za to je ta bučni kruhek, ki nadomesti sladico, vendar ga lahko otrokom ponudite tudi za zajtrk. Nerodno pa vam ne bo niti pred obiski, saj se temu kruhku ne more upreti prav nihče.
Sestavine za kruhek
- 300 g bučnega pireja
- 2 jajci
- 50 g trsnega sladkorja
- 40 g mandljevega masla
- ½ čajne žličke ekstrakta vanilje
- 100 g pirine moke
- 50 g mandljeve moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- ½ čajne žličke začimb za medenjake
- ½ čajne žličke mletega ingverja
- ¼ čajne žličke muškatnega oreščka
- ščepec soli
Sestavine za kremo
- 100 g skute z manj maščob
- 100 g ricote
- 1 žlica sirupa cikorje
- ½ čajne žličke ekstrakta vanilje
V večji posodi zmešajte bučni pire, jajce, sladkor, mandlejevo maslo in ekstrakt vanilje. V drugo posodo zmešajte pirino in mandlejevo moko, pecilni prašek, začimbe za medenjake, ingver, muškatni orešček in sol. Te suhe sestavine dodajte »mokrim« in dobro premešajte, da se sestavine povežejo.
Testo vlijte v model za peko kruha, ki ga predhodno obložite s papirjem za peko. Približno 35-40 minut pecite pri temperaturi 175 °C. Pekači se razlikujejo, zato kruhek preverite, preden ga vzamete iz pečice. Na sredino zapičite zobotrebec. Če je suh, ko ga izvlečete, je kruhek gotov. V nasprotnem primeru kruhek pecite še 5 minut.
Zdaj pa je čas za pripravo kreme. Vse sestavine zmešajte in pripravljeno kremo polijte po ohlajenem kruhku. Nanj lahko potresete tudi nasekljane oreščke, bučna semena ali pa posušene cvetne liste vrtnice. Nanj lahko potresete karkoli, naj vaša domišljija nima meja.
Bučni krofi na ameriški način
Značilna ameriška poslastica so donuty ali krofi z luknjo na sredini. Klasični donuty so ocvrti in obliti s čokolado. Preizkusite njihovo bolj zdravo različico, pečeno v pečici in seveda, z bučo.
Sestavine za ameriške krofe
- 3 jajca
- ¼ lončka olja
- ¼ lončka jabolčnega pireja/kaše (lahko nadomestite z oljem)
- 1 skodelica bučnega pireja
- ½ lončka trsnega sladkorja
- ½ skodelice kristalnega sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- ½ čajna žlička vanilje
- 1,5 čajne žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1 ¾ skodelice polnozrnate moke
- pekač za donute (lahko ste ustvarjalni in uporabite pekač za muffine ali piškote)
Sestavine za preliv
- 3 žlice kristalnega sladkorja
- ½ čajna žlička mletega cimeta
- ščepec muškatnega oreščka
- ščepec mletega ingverja (za manjše otroke priporočamo, da ga izpustite)
Pečico segrejte na 180 stopinj. V veliki skledi zmešajte vse sestavine za krofe razen moke. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo. Dodajte moko in dobro zmešajte. Zmes nalijte v modelček za donute in pecite 18-20 minut. Sestavine za preliv dobro zmešajte skupaj in še tople donute z ene strani pomočite vanj.
Vroč bučni napitek
V jesenskih (in tudi zimskih) dnevih nič ne ogreje bolj, kot vroč napitek. Če pa je hkrati še okusen, pa poteši še duha. Razveselite svoje otroke in tudi sebe in partnerja z okusnim bučnim napitkom. Dovolj bo le en požirek in po celem telesu vas bo preplavilo nenadomestljivo jesensko vzdušje.
Sestavine
- 5 žlic bučnega pireja
- 2 žlici javorjevega sirupa
- ½ čajne žličke ekstrakta vanilje
- ½ čajna žlička mletega cimeta
- ½ čajne žličke mletega ingverja
- ½ čajne žličke mletih klinčkov
- ¼ čajne žličke muškatnega oreščka
- ½ čajna žlička kurkume
- 250 ml mleka (lahko je tudi rastlinsko)
Vse sestavine nasekljajte z sekljalnikom, vlijte v kozico in segrejte. Vroč smuti nalijte v kozarec in okusen jesenski napitek je tu! Za še več okusa pa ga lahko okrasite tudi s stepeno smetano.
Noč čarovnic je pred vrati in zato si lahko pri okraševanju teh poslastic (in tudi drugih) resnično daste duška. V to vključite tudi otroke. Če stalno bojkotirajo vse, kar je narejeno iz buče, jih bodo vampirski ocvrtki, kruhek s »krvavim prelivom« (dovolj je, da dodate malce barvila za živila) in krofki z veselimi očmi, zagotovo prepričali.