Po svežem sadju in zelenjavi, ki smo ju lahko poleti pobirali na vrtu, prihaja na oder buča. Ta jesenska kraljica bo v kuhinji kraljevala v receptih za sladke in slane jedi in bo navdušila tako odrasle kot tudi otroke. Naslednjih pet jedi bo zadišalo po vašem domu in vanj vneslo pristno in prijetno jesen.
Ste vedeli, da obstaja več kot 45 vrst buč? Te se razlikujejo po barvah in oblikah ter tudi po svojem okusu. To pa ni edina zanimivost, ki se tiče tega sadja (drži, prav ste prebrali). Bučo tvori do 90 % vode, zahvaljujoč čemur je nizkokalorična – 100 gramov buče vsebuje le 26 kalorij.
Buče vsebujejo nizko vrednost kalorij, vendar so bogate z vitamini. So odličen vir vitaminov A, B1, B2, C in E ter tudi mineralov, kot so selen, kalij, magnezij, kalcij, železo in cink. Vsebujejo malo vlaknin, zato so dobro prebavljive in zahvaljujoč nizki vsebnosti natrija ne obremenjujejo ledvic. Omenjena visoka vrednost magnezija pa pomaga pri sprostitvi mišic in lajša prebavo. Buča je pravzaprav idealno živilo, ki ne bi smelo manjkati v vaših jesenskih receptih, se strinjate? Za pripravo naslednjih receptov je najbolj primerna buča maslenka ali hokaido.
Preprosta bučna kaša
Sladek bučni pire spada med prvo gosto hrano, ki jo starši kot prvo hrano ob materinem mleku ponudijo svojim otročkom. S to značilno jesensko in zimsko zelenjavo pripravite svojim najmlajšim okusni pire, ki bo tudi na pogled videti privlačno.
Sestavine
- 140 g buče
Postopek
Bučo prerežite na polovico in s pomočjo žlice odstranite semena. Narežite jo na kocke v velikosti približno 1x1 cm in vstavite v parni kuhalnik. V posodo za vodo nalijte vodo do tretje ravni in kuhajte 15 minut. Po kuhanju vodo odcedite in bučo sesekljajte v kašo. Če je kaša pregosta, dolijte vodo, v kateri se je buča kuhala in znova premešajte.
Pire za dojenčke in bučni kolač
Okus in vonj bučnega kolača v vsakem vzbudi barvito jesen. Ta pire pri otrocih spodbudi enake občutke in njegova priprava je veliko preprostejša kot peka samega kolača.
Sestavine
- 3 skodelice na kocke narezanih jabolk
- 1 narezana banana
- 1 skodelica očiščene in narezane buče
Postopek
Vse sestavine očistite in narežite na manjše kocke, jih vstavite v parni kuhalnik, v posodo za vodo nalijte vodo do tretje ravni in pritisnite start. Po kuhanju živila vstavite v sekljalnik, vodo pa si za zdaj še shranite. Bučo, jabolka in banano sesekljajte in če je potrebno, dolijte vodo. Pire bi moral imeti nežno kremasto gostoto. Če želite doseči tisti pravi okus bučnega kolača, pire pred serviranjem okrasite s stepeno smetano.
Bučni mafini s kremo iz smetane
Buča je odlična za pripravo glavnih jedi, pa tudi okusnih sladic. Dokaz za to so bučni mafini s svežo smetanovo kremo, ki bo kot češnjica na tortici.
Sestavine za mafine
- 1 1/2 skodelice polnozrnate moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 6 žlic stopljenega masla
- 3/4 skodelice rjavega sladkorja
- 1 skodelica bučnega pireja
- 1 veliko jajce
- 1/4 skodelice mleka
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilje ali 1 strok
Sestavine za kremo
- 3 žlice kisle smetane
- 1 čajna žlička limoninega soka
- nastrgana lupinica bio limone
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 1 vaniljev strok
Postopek priprave bučnega pireja
Bučni pire je narejen po našem prvem receptu, torej bučni kaši za dojenčke. Bučo prerežite na pol, jo izdolbite in narežite na kocke. V posodo parnega kuhalnika Beaba nalijte vodo do tretje ravni in v kuhalnik vstavite narezano bučo. Kuhajte 15 minut, odcedite in sesekljajte.
Postopek za pripravo mafinov
Pečico segrejte na 200 °C. Prvih 5 sestavin vstavite v skledo in jih zmešajte. Ostale sestavine zmešajte posebej. Vsebine sestavin zmešajte skupaj, da se obe povežeta. Testo vlijte v namaščen pekač za mafine ali v silikonske modelčke. Pecite 20 minut.
Postopek za pripravo kreme
Vse sestavine dobro zmešajte v gladko kremo. Če se vam zdi zmes preredka, dodajte še sladkor v prahu. S kremo okrasite ohlajene mafine, jih posipajte z nastrgano limonino lupinico in zdrobljenimi piškoti.
Kremna bučna juha
Osnova za vsako jesenko kuhinjo je pri številnih družinah že tradicionalna kremna bučna juha. Nežen in lahkoten okus ji daje ravno smetana za kuhanje. To lahko v primeru alergije ali intolerance izpustite ali pa jo nadomestite s kokosovim mlekom.
Sestavine
- 180 g buče
- 100 ml smetane za kuhanje
- poper
- sol
Postopek
Bučo oplaknite pod tekočo vodo, prerežite na polovico in izdolbite. Narežite jo na majhne kocke, velikosti približno 1x1 cm. Narezano bučo vstavite v parni kuhalnik, v posodo za vodo nalijte vodo do tretje ravni in kuhajte. V skuhano, ne odcejeno bučo nalijte smetano, posolite in popoprajte in dobro sesekljajte. Juho lahko servirate s praženimi bučnimi semeni in/ali popečenim kruhkom.
Bučno-bananini piškotki
Buča in banana v enem receptu? Trikrat da! Nežni, puhasti in hkrati zdravi bučno-bananini cookies so preprosti za pripravo, zato se ne bojte v pripravo vključiti tudi svojih najmlajših. Iz spodnjih količin spečete približno 30 piškotov, ki bodo s krožnika izginili s svetlobno hitrostjo.
Sestavine
- 2 1/2 skodelice polnozrnate moke
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1/2 čajna žlička muškatnega oreščka
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 1/2 skodelice kristalnega sladkorja
- 1/2 skodelice kokosovega olja
- 1 skodelica bučnega pireja (postopek priprave je v receptu za mafine)
- 2 zreli banani
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilje ali 1 strok
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj. Moko, sodo bikarbono, pecilni prašek, cimet, muškatni orešček in sol zmešajte v večji posodi. Banane pretlačite z vilicami ali sesekljajte do gladkega. Sladkor in kokosovo olje mešajte, dokler se ne povežeta. V zmes olja in sladkorja dodajte bananino zmes in bučni pire. Mešajte, dokler ne nastane enotna zmes. To vlijete v suhe sestavine in mešajte, dokler se vse sestavine ne povežejo in nastane enakomerno testo.
S pomočjo jušne žlice kupčke testa naložite na pekač obložen s papirjem za peko. Ne ustrašite se, zmes bo lepljiva, saj takšna mora biti. Pecite približno 15 minut. Če imate radi cimet, priporočamo, da pred peko kupčke posipate s cimetovim sladkorjem.